Aproape 80 de ani de istorie și tradiție

Istoria baschetului clujean a depăşit şase decenii. Acţiunile de popularizare ale sportului cu mingea la coş la Cluj au avut loc în şcoli încă din anul 1938, primele panouri fiind instalate în curtea Gimnaziului Catolic. Învăţarea şi practicarea baschetului s-a realizat mai întâi la Universitate, odată cu formarea clubului atletic KEAC, în 1940, după care din 1942 a ajuns şi în şcoli.

Înființarea

Secţia de baschet a Clubului Universitatea Cluj a fost înfiinţată în 1947, în paralel cu cea existentă deja la Universitatea Babes-Bolyai, denumită BEAC. Cele două secţii au fuzionat în luna decembrie 1948, formând Clubul Sportiv Universitar Cluj, care îşi va schimba denumirea, în 1950, în Ştiinţa Cluj.

Activitatea baschetbalistică din Cluj s-a desfăşurat şi la Asociaţia Sportivă Dermata, în intervalul 1947-1950, care şi-a schimbat denumirea în Flamura Roşie. Mai târziu, în 1962, profesorul Alexandru Şerban a înfiinţat încă o echipă de baschet masculin, pe lângă Catedra de Educaţie Fizică a Institutului Politehnic, care a fuzionat cu Universitatea în anul 1975.

Primele participări la Campionatele Naționale

Pentru prima dată în campionatul naţional al anilor '50, Clujul a aliniat două echipe în sezonul 1955-1956, când Energia Cluj a încheiat pe locul 7 în clasament, iar Progresul Cluj pe locul 11. Cele două formaţii au evoluat în paralel până în sezonul 1958-1959, când baschetul masculin clujean a obţinut prima mare performanță: titlul de vicecampioană naţională câştigat de Ştiinţa IMF Cluj, fosta Progresul.

Clujul, sub semnul sportului cu mingea la coș

Din acel moment, baschetul a devenit treptat un sport de echipa tradiţional, dar şi fanion, în oraşul de pe Someș. Echipele masculine clujene au adunat de-a lungul timpului patru titluri naţionale (1992 şi 1993 cu "U" Fimaro Cluj, 1996 cu "U" SM Invest Cluj și 2011 cu U-Mobitelco Cluj), șapte titluri de vicecampioană (1959 şi 1962 cu Ştiinţa IMF Cluj, 1991 cu Universitatea Metalul Roşu Cluj, 1994 cu Universitatea Fimaro Cluj, 2006, 2008 şi 2010 cu U-Mobitelco Cluj) şi alte 12 clasări pe locul trei al podiumului (1960 şi 1963 cu Ştiinţa IMF Cluj, 1966, 1967, 1970, 1973, 1976, 1977, 1978 cu Universitatea Cluj, 1995 "U" SM Invest Cluj, 1999 cu "U" Carbochim Cluj, 2007 cu U-Mobitelco).

Deşi secţia de baschet s-a înfiinţat la Clubul Sportiv Universitar Cluj încă din 1948, în campionatul naţional o echipă de seniori a oraşului a jucat sub denumirea de Universitatea Cluj abia în 1966, de atunci trecând 40 de ani.

Anii '90, cei mai prolifici

Anii '90 au fost cei mai profitabili din istoria baschetului clujean, care a cucerit cele trei titluri naţionale - în 1992, 1993, 1996 - două titluri de vicecampioană națională - 1991 şi 1994 - şi alte două locuri trei - 1995 şi 1999. Trei dintre jucătorii care au contribuit la obţinerea celor trei titluri naţionale se regăsesc şi în prezent în cadrul echipei clujene: Dorin Pintea și Marcel Țenter, ca antrenori şi Mircea Cristescu, în calitate de preşedinte executiv al clubului.

”Big Ghiță”, un simbol

În cei peste 60 de ani de istorie, baschetul masculin clujean se mândreşte cu nume mari de antrenori şi jucători, care au făcut cinste nu doar oraşului şi simbolului său - "U" - ci şi echipelor naţionale la toate nivelurile. Tot din Cluj a plecat în NBA şi singurul român care a jucat vreodată acolo: Ghiţă Mureşan. "Big Ghiţă", cum i-au spus americanii, a câştigat întâi un campionat cu "U" Cluj, în 1992, după care s-a transferat la Pau Orthez (Franţa), iar de acolo la Washington Bullets, în NBA.

Anii 2000-2010, revigorarea secției

Prima parte a anilor 2000 nu a adus mari performanţe în baschetul masculin clujean, din anul 2000 încoace echipa de seniori clasându-se pe locurile 4-6. Totul a început să se schimbe în sezonul 2004-2005, când sponsor principal a devenit compania Mobitelco din Bucureşti. Acel sezon a fost încheiat pe locul patru, dar în următorul, echipa clujeană a făcut pasul spre marea performanță, jucând finala campionatului şi revenind în cupele europene după un deceniu.

În sezonul 2006-2007, U-Mobitelco Cluj a trecut în premieră de faza grupelor în FIBA EuroCup Challenge, jucând sferturi de finală.

În sezonul 2008-2009, U-Mobitelco a ocupat locul cinci, iar în Cupa României nu a trecut de primul tur, la fel ca şi în FIBA Eurocup, în care a jucat direct în turul secund şi a fost eliminată de EWE Baskets Oldenburg.

În vara anului 2009, Clubul Sportiv Universitatea şi U-Mobitelco au semnat un protocol de colaborare, în vederea revenirii echipei de baschet masculin în cadrul CS Universitatea.

Sezonul 2009-2010 s-a încheiat cu o "dublă" la capitolul medalii de argint. "U" Mobitelco a jucat finala Diviziei A, dar şi a Ligii Europei Centrale, în timp ce în Cupa României nu a atins faza Final Four.

Mult așteptatul titlu a venit în 2011!

Mult aşteptatul titlu de campioană naţională de seniori a venit la sfârşitul sezonului 2010-2011, după o finală încinsă cu CSU Ploieşti câştigată cu scorul de 4-2. Coşul decisiv a fost înscris de americanul Tyler Morris de dincolo de mijlocul terenului, în ultima secundă de joc. Totodată, "U" Mobitelco a câştigat trei medalii de aur (U14, U15, U16) şi trei de bronz (U13, U17, U20) în cadrul campionatelor naţionale dedicate juniorilor.

A urmat, firesc, înscrierea într-o cupă europeană puternică, FIBA Eurochallenge, a treia competiţie continentală, acolo unde campioana României a fost admisă direct în faza grupelor. Sorţii au pus în calea echipei noastre adversari de calibru, din campionate mult mai bine cotate: Elan Chalon sur Saone (Franţa), Antwerp Giants (Belgia) şi Enisey Krasnoyarsk (Rusia). În ciuda unui debut curajos, echipa a pierdut primul meci pe teren propriu în compania francezilor, după care a urmat o serie de trei partide jucate în deplasare, dintre care doar meciul din Rusia a fost câştigat. A fost de altfel singura victorie din această campanie europeană, accidentările decimând echipa înaintea ultimelor două jocuri de pe teren propriu.

Accidentările repetate au fost cauza unui parcurs mai puţin reuşit în campionat, echipa reuşind să încheie sezonul 2011-2012 doar pe locul 4.

Sezonul 2012-2013 s-a vrut a fi unul al reconstrucţiei, niciunul dintre stranierii echipei necontinuând în acest sezon. Mai mult, şi banca tehnică a suferit schimbări, antrenorul principal Marcel Țenter părăsind echipa, în locul său fiind instalat croatul Niksa Bavcevic. Singurul jucător străin rămas în lot, americanul Tyler Morris, s-a accidentat la genunchi şi a fost nevoit să îşi încheie cariera chiar înainte de primele meciuri oficiale ale sezonului. La fel s-a întâmplat cu un alt jucător de bază din sezoanele trecute, Paul Chetreanu, nevoit şi el să îşi încheie prematur cariera baschetbalistică. A rezultat un parcurs oscilant în campionat, dar bun în Cupa României. Astfel, "U" Mobitelco s-a calificat în Final Four-ul Cupei după şapte ani, reuşind chiar să joace finala, pierdută în faţa celor de la Gaz Metan Mediaş. În campionat, lucrurile au stat mai prost, echipa fiind eliminată încă din primul tur al play-off-ului de către CSM Oradea.

În 26 iunie 2013, în urma unei Hotărâri de Guvern, clubul nostru a fost declarat club de utilitate publică. În acest fel, a fost recunoscută activitatea clubului nostru în dezvoltarea baschetului, precum şi impactul social deosebit al acţiunilor noastre.

Sezonul 2013-2014 a însemnat revenirea la echipă a unor baschetbalişti foarte îndrăgiţi pe malul Someșului - Branko Cuic şi Miljan Medvedj, dar şi aducerea unui jucător foarte experimentat în Liga Naţională, americanul Darius Hargrove. Lotul a fost completat cu foarte tânărul american Josh Sparks, cu sârbul Ivan Kuburovic şi cu pivotul muntenegrean Boris Lalovic. Jocul constant bun al căpitanului Mihai Silvășan, precum şi evoluţiile în creştere ale pivotului clujean Cătălin Baciu au făcut ca primul sezon în calitate de antrenor principal al lui Dorin Pintea să fie unul bun. Echipa a jucat sferturile de finală ale Cupei României, dar şi semifinalele Ligii Naţionale, cedând în cinci meciuri accesul în finală. Ca urmare a acestor rezultate, chipa de seniori a primit dreptul de a reprezenta în sezonul 2014-2015 România în competiţia inter-cluburi FIBA EuroChallenge, după o pauză de trei ani.

Sezonul 2014-2015 a fost unul al extremelor pentru echipa de seniori U-Banca Transilvania. Pornită la drum cu speranţe atât în campionat, cât şi în FIBA EuroChallenge, întărită cu repatriatul Sean Barnette, pivotul Michael Southall şi românii Andrei Mandache şi Tudor Jucan, U-Banca Transilvania şi-a văzut năruit primul obiectiv încă din debutul sezonului competiţional, cedând calificarea în sferturile Cupei României în fata bănăţenilor de la BC Timişoara, care ulterior aveau să câştige trofeul. După un debut ezitant în campionat, echipa părea că îşi găsise cadenţa şi arăta că este pregătită de un sezon bun pe plan european. Acesta a început cu o improbabilă înfrângere în deplasare la campioana Austriei, Magnofit, eşec care a turnat plumb în picioarele baschetbaliştilor lui Dorin Pintea. Înainte de debutul sezonului european, pivotul american Michael Southall a părăsit echipa. Al doilea meci din sezonul european a fost în compania favoritei grupei, Trabzonspor Medical Park din Turcia şi a consemnat inaugurarea noii Săli Polivalente, cu o capacitate de 7300 de locuri. Împinşi de la spate de cei aproape 5000 de spectatori prezenţi la meci, clujenii au fost aproape de surpriză, însă au pierdut la un punct diferenţă, după o ratare în ultimele secunde ale nou-venitului conducător de joc Curtis Millage. Sarabanda înfrângerilor a continuat şi pe plan intern, echipa având un record negativ de opt înfrângeri consecutive în toate competiţiile. A fost momentul în care conducerea a decis să opereze mai multe schimbări, prima dintre ele fiind readucerea lui Marcel Țenter în postura de antrenor principal şi mutarea lui Dorin Pintea pe poziţia de antrenor secund. La echipă au fost aduşi coordonatorul Frank Turner şi pivotul Jonathan Jones, încheindu-se colaborarea cu Miljan Medvedj şi reducându-se la minim aportul sârbului Branko Cuic. Schimbările au avut efect, victoriile au început să se înlănțuiască şi echipa a reuşit să încheie sezonul regulat pe poziţia a 3-a, după ce reuşise să bifeze o victorie şi în competiţia europeană, în deplasarea de la Atomeromu Paks. Speranţele mari apărute ca urmare a jocului închegat al echipei au fost spulberate de primul adversar întâlnit în play-off, BC Mureş, care a închis seria în număr minim de meciuri, spre dezamăgirea tuturor fanilor. Chiar când părea că nu mai pot apărea veşti proaste, a venit decizia căpitanului Mihai Silvășan de a renunţa la baschet, după o carieră de 20 de ani dedicată culorilor acestui club!

Prima Cupă a României, în 2016

Primul trofeul în competiția Cupa României a fost cucerit de U-Banca Transilvania în 2016, la capătul unui turneu final pe muchie de cuțit, găzduit de CSM Oradea. În semifinale, echipa noastră a trecut de BC Mureș, pentru ca în finală să depășească tocmai gazda turneului, echipa orădeană. A fost al doilea trofeu adus la Cluj de antrenorul Marcel Țenter. Ca și în urmă cu cinci ani, tehnicianul echipei s-a schimbat la finalul acelui sezon, însă de această dată conducerea clubului a fost cea care a decis că este nevoie de o modificare la nivelul băncii tehnice. Parcursul în Liga Națională a fost unul destul de solid, însă semifinala pierdută în fața CSM Oradea și înfrângerea din finala mică, cu Steaua CMS EximBank au influențat decizia conducerii.

Noul tehnician propus a fost Mihai Silvășan, cel care își face astfel debutul ca principal la doar un an de la încheierea carierei de jucător. În urma câștigării Cupei României, U-Banca Transilvania a primit un loc în preliminariile noii competiții continentale de top a FIBA, Basketball Champions League.

Sezonul 2016-2017, sezonul de aur

Sezonul 2016-2017 a fost unul de excepție pentru echipa de seniori, pregătită de tripleta Mihai Silvășan - Dorin Pintea - Branko Cuic, câștigând toate trofeele puse în joc:

  • Super Cupa României
  • Cupa României
  • Liga Națională

De asemenea, U-Banca Transilvania a jucat două tururi preliminarii pentru accederea in grupele Champions League, fiind învinsă în turul II de formația turcă Ușak Sportif. Baschetbaliștii de la U-Banca Transilvania au evoluat în a doua competiție organizată de forul european, FIBA Europe Cup, având în palmares:

  • prima faza a grupelor: 5 victorii și 1 înfrângere (calificare de pe locul doi în faza a doua a grupelor)
  • faza a doua a grupelor: 2 victorii și 4 înfrângeri (echipa s-a clasat pe locul 3 în grupă și a ratat calificarea în play-off)