Răzvan Cenean, antrenorul principal al echipei noastre de Liga I, este unul dintre cei mai vechi antrenori ai echipelor noastre de juniori. La finele sezonului trecut, ”Vete”, cum este alintat de prieteni, avea de apărat o situație rar întâlnită în campionatele noastre juvenile, indiferent de categoria de vârstă. În sezonul 2018-2019, generația 2002 a clubului nostru a câștigat tot ce se putea, încheind neînvinsă competiția internă. Anul acesta, deși sportivii au trecut la Liga I și evoluează împotriva unor baschetbaliști cu câțiva ani mai mari, situația este asemănătoare: U-Banca Transilvania 2, echipa satelit a clubului nostru, a cunoscut gustul înfrângerii într-un singur meci, avânt 17 victorii la activ!

Profitând de pauza competițională, l-am abordat pe ”Vete” pentru a-l chestiona cu privire la impresiile sale despre acest sezon.

u-bt.ro: Cum este această perioadă pentru tine? Cum îți petreci timpul acasă?

Răzvan Cenean: Este o perioadă cel puțin interesantă. Pe de o parte, mă bucur că petrec timp alături de familie, de soția mea și cei 2 copii, timp pe care nu-l aveam pe parcursul campionatului și în perioada loturilor naționale; pe de altă parte, mă întristez că nu putem duce la bun sfârșit, în condiții normale, ceea ce am început în toamna trecută! Stăm acasă și încercăm să fim cât mai activi.
În fiecare zi, băieții mei mă provoacă să facem antrenament împreuna, lucrăm atât pe partea de pregătire fizică, cât și baschet. Le mulțumesc vecinilor pentru răbdare :)
Organizăm diverse jocuri în familie, gătim cu toții, copiii mai au și teme, suntem destul de aglomerați.
Pe plan profesional, din nou sunt foarte ocupat, am timp să urmăresc diferite clinicuri sau să reiau unele la care am fost, am avut timp să fac o analiză profundă asupra echipei, a jucătorilor și încerc să găsesc soluții pentru a-i ajuta cât mai mult atunci când vom relua activitatea.

u-bt.ro: Înainte de întreruperea campionatului, echipa de Liga I a clubului nostru era pe locul 1 înainte de Play-off și urma să joace cu CN Aurel Vlaicu în semifinale. Cum ai caracteriza evoluția elevilor tăi până acum?

Răzvan Cenean: Pe durata întregului sezon am avut evoluții bune spre foarte bune. Sunt mulțumit. Bineînțeles că au fost și periode în care jocul a ”scârțâit", dar nu poți să joci la același nivel meci de meci, îndeosebi când pui accent pe dezvoltarea individuală a jucătorilor în detrimentul jocului colectiv.
Regret ca nu am avut parte de meciuri tari săptămânal, dar și când le-am avut, cred că am făcut față cu bine, la urma urmei avem doar o înfrângere.

u-bt.ro: Ce program au jucătorii în această perioadă, când nu pot ieși din case?

Răzvan Cenean: Împreună cu preparatorul fizic, Balint Aba, le facem un program de fitness și le trimitem pentru a lucra acasă, au 3-4 antrenamente în fiecare săptămâna. Nu îi verific, pentru că am încredere în ei că se țin de el. Din ce am mai discutat cu băieții, unii dintre ei folosesc și banda de alergat sau bicicleta, încercăm să ne menținem în formă măcar din punct de vedere fizic.

u-bt.ro: Atunci cand se vor putea relua antrenamentele, cum te-ai gândit să îi readuci la nivel de competiție pe jucători?

Răzvan Cenean: În primul rând, va trebui făcuta o testare rapidă, pentru a vedea exact la ce nivel de pregătire fizică sunt. După aceea, este foarte important să vedem când se va relua campionatul și cât timp avem la dispoziție pentru a face revenirea la formă maximă. 
În mare parte, situația se aseamănă cu perioada de vară, când se întorc la antrenament după vacanță. Din punct de vedere fizic, va trebui să intrăm în ritm treptat și să fim foarte atenți la alimentație și recuperare, sănătatea sportivilor este proritară întotdeauna. Se știe, cei mai buni sportivi pe care poți să îi ai la antrenament sunt cei... sănătoși. 
Din punct de vedere baschetbalistic, o sa reluăm de unde am rămas, având în vedere faptul că suntem înainte de fazele finale ale campionatului. 

Thumbnail

u-bt.ro: Cum crezi că le a afecta sportivilor cariera, pe termen lung, această perioadă de mai mult de doua luni fără antrenamente?

Răzvan Cenean: Totul depinde doar de ei și de noi, antrenorii, pentru că similar lor, și noi ne ieșim din ritm. Dacă după această perioadă sportivii vor conștientiza că timpul pierdut trebuie recuperat, atunci totul va fi în regulă. Vor trebui probabil să facă unele sacrificii legate de concedii, vacanțe, festivaluri sau alte asemenea lucruri.
După ce încheie anul școlar, baschetul ar trebui să devină prioritatea numărul unu pentru ei!

u-bt.ro: Care este, în opinia ta, cea mai bună variantă de a încheia campionatul, având în vedere situația actuală?

Răzvan Cenean: Cred că fiecare campionat trebuie privit separat și văzut în ce fază se află. Spre exemplu, la Under 18 și Under 16 mai sunt de disputat 3-4 etape înainte de Turneul Final 1, eu, personal, aș recomanda să terminăm aceste etape și să trecem direct la un Turneu Final cu 8 echipe, sau chiar să se joace direct acest turneu final, fără a mai juca etapele rămase. La acest turneu final se poate face și selecția pentru loturile naționale. 
Pe de altă parte, la Under 15 știu că mai este un turneu înainte de Turneul Final, în acest caz cred că ar trebui jucat și acesta, au avut meciuri puține sezonul acesta, iar după el să se dispute tot un turneu final de 8 echipe.
La Under 14 și Under 13, cred că se pot juca tot ce a rămas de jucat, chiar dacă se împinge Turneul Final până la toamnă.
În ceea ce ne privește, Mi-aș dori ca Liga I să se dispute până la final. Despre Liga Națională, nu mă pronunț.

u-bt.ro: Ce mesaj ai pentru sportivii U-BT?
Răzvan Cenean:
Le recomand să stea acasă, să respecte regulile și să se respecte pe ei înșiși, pentru că un campion este cel care se ridică, chiar și atunci când nu poate!