O parte din frumusețea baschetului

Majoretele, o activitate care surprinde prin spectaculozitatea reprezentațiilor și prin determinarea fetelor care practică acest sport de a continua, chiar dacă puțini sunt cei care știu cu adevărat la ce să se aștepte când aud cuvantul "majoretă".

Majoretele trebuie privite ca un sport în sine, fapt care este certificat și de existența Asociației de Majorete din România (AMR) și a Asociației Europene de Majorete (EMA), care, alături de celelalte organizații internaționale din domeniu, își unesc eforturile pentru promovarea, susținerea și dezvoltarea acestui gen de mișcare sportiv-educativă.

Prima echipă de majorete profesioniste din România a fost înființată în Cluj-Napoca în anul 1998 sub numele de Madness, iar în anul 2005 conducătorul formației a înființat Clubului Sportiv UMF, echipa de majorete devenind astfel Madness UMF. Aceasta a reușit, în decursul a 11 ani, să devină un etalon la nivel național în materie de majorete și să fie prima echipă de majorete care a reprezentat România în competiții internaționale.

Din echipele de majorete pot face parte fete cu vârste cuprinse între 8 și 25 de ani, antrenamentele desfășurându-se pe grupele de vârstă reglementate de regulamentul de concurs: cadete 8-10 ani, junioare 11-13 ani și senioare peste 14 ani. Coregrafiile predate sunt corelate cu vârsta și abilitățile fizice și dezvoltarea psiho-socială a fetelor.

Începând cu anul 2002, Madness UMF participă în fiecare an la Campionatul European de Majorete, cea mai importantă competiție a echipelor de majorete afiliate la EMA. Începând cu anul 2008, în România se organizează și o competiție internă, Campionatul Național de Majorete, care are ca și scop popularizarea acestui sport și creșterea performanțelor echipelor din România.