Tudor Șomăcescu este văzut drept unul dintre cei mai de perspectivă juniori din România. De abia a împlinit 15 ani și se află în lotul formației de seniori de la U-Banca Transilvania. În competițiile de juniori, Tudor a fost ales de cinci ori în echipa ideală a EYBL. La categoria U14 a ieșit cel mai bun marcator și a câștigat medaliile de aur, fiind inclus în echipa ideală a turneului național. A cucerit o medalie de aur și la U16, fiind curtat de numeroase academii de baschet din Europa.

În actuala stagiune, sportivul născut la Târgu Jiu a decis să rămână la Cluj-Napoca, orașul pe care l-a descoperit în urmă cu trei ani. 2021 va oferi o schimbare majoră în viața lui Șomăcescu. Fundașul va continua peste ocean, la liceul Sierra Canyon din Los Angeles, California. Până atunci, tânărul jucător nu vrea să neglijeze munca depusă alături de colegii săi de la U-Banca Transilvania.

Tudor, te felicităm pentru acest pas important în cariera ta. Cum a început povestea transferului în Statele Unite?

Totul a început cu "visul meu american”. De foarte mult timp mi-am dorit să fac pasul spre Statele Unite și acum am ocazia să merg la un liceu de top, unde simt că o să pot să evoluez din punct de vedere baschetbalistic, dar și academic.

Ce ne poți spune despre liceul la care vei învăța?

Pe cei de la Sierra Canyon îi urmăresc de ceva vreme. Este unul din liceele mele preferate din State. Sunt printre favoriții la câștigarea campionatului național și este unul din liceele unde totul se întâmplă la cele mai înalte standarde. Mă refer aici la școală, baschet, profesori, antrenori, jucători.

Ce ți-au transmis cei de acolo?

Cei de la Sierra Canyon mi-au transmis în primul rând încredere și siguranță că pot să evoluez atât ca jucător profesionist, cât și ca elev și mai departe ca student la cel mai înalt nivel.

Cum va arăta programul tău acolo?

Cel mai probabil ziua o să înceapă cu un antrenament, înainte de orele de curs care demarează la ora 8:00 și se termină în jurul orei 15:00. După școală și masa de prânz urmează un alt antrenament. Seara ajungem în casa în care o să locuim și ne vom face temele sau o să ne relaxăm.

De ce ai ales să îți continui cariera în Statele Unite, în dauna unor formații europene?

Sincer, eu cred că alegerea mea este o mare provocare pe mai multe planuri, nu doar în baschet. Mă obligă să “cresc” din mai multe puncte de vedere, iar mie îmi plac provocările. Am ales să merg în State pentru că vreau să demonstrez că pot să fac față și pot să ajung la cel mai înalt nivel, să mă regăsesc printre cei mai buni jucători din lume. Acesta e visul meu!

Ce reprezintă acest pas pentru tine?

Cu siguranță acest pas este unul dintre cei mai importanți din viața mea și sunt sigur că îmi va schimba complet viața pe plan sportiv și academic.

Thumbnail

Cum simți că te-ai dezvoltat în cadrul academiei U-BT?

De când am venit la U-BT am progresat enorm ca jucător, dar mai ales ca om. Am avut și încă am atât de multe de învățat de la fiecare persoană din acest club. Fiecare antrenor și-a pus amprenta asupra mea. Toți membrii staff-ului U-BT sunt niște oameni speciali și sunt mândru că fac parte din acest club. Mio a fost prima care m-a remarcat când jucam la Târgu-Jiu, a crezut în mine și mi-a dat speranța că pot să ajung și eu aici. Apoi Branko Ćuić este omul care a făcut ca visul meu să devină realitate. Ćuia este mai mult decât un antrenor pentru mine și o să-i fiu mereu recunoscător pentru că a avut încredere în mine și m-a promovat la cel mai înalt nivel. Cu siguranță U-BT este cea mai bună academie din România, iar pentru mine este și va fi mereu a doua familie. Cei mai buni prieteni ai mei sunt aici.

Cum e acest început de sezon pentru tine, la echipa mare?

Acest sezon este unul special, ținând cont de context și de tot ce se întâmplă în jurul nostru din cauza pandemiei. Din punctul meu de vedere, am început bine. Am dat totul la antrenamente și în cele două meciuri amicale în care am jucat în Serbia. Mă simt foarte motivat și de abia aștept să debutez în campionat.

Unul dintre motivele pentru care ai rămas la U-Banca Transilvania în vară este prezența lui Duško Vujošević. Ce ai de învățat de la dânsul?

Coach Dule m-a ajutat enorm. Este cu adevărat un profesionist. Din start a fost strict cu mine, mă corectează și acum la cea mai mică greșeală, însă știu că o face pentru binele meu. Are încredere în mine și îmi oferă multe șanse la antrenamente. Sunt onorat să îl am antrenor!

Thumbnail

Cum te-ai acomodat la echipa mare?

Echipa e senzațională. Din prima zi m-am înțeles cu toată lumea. Mă tratează ca pe unul de-al lor, chiar dacă eu am doar 15 ani. Cu toții mă ajută cu sfaturi sau explicații de fiecare dată.

Vei pleca în Statele Unite la anul. Până atunci vei evolua la U-Banca Transilvania. Ce îți propui?

În acest sezon vreau să prind cât mai multe minute pe parchet, să demonstrez că, indiferent de vârstă, pot face față și la nivelul de seniori și o să încerc mă pregătesc cât mai bine pentru viitor.

Unde te vezi în viitor?

Îmi doresc enorm de mult să devin al doilea român care joacă în NBA și o să fac tot posibilul să reușesc. Vreau să ajung cea mai bună versiune a mea ca baschetbalist, dar și ca persoană. Iar pentru a îndeplini aceste lucruri, trebuie să rămân cu picioarele pe pământ, să am grijă de sănătatea mea și să muncesc tot mai mult pe zi ce trece.