Universitatea Cluj este un brand al Clujului și al Transilvaniei, iar povestea noastră merge mai departe an de an. Tocmai de aceea, echipamentele purtate de jucători în noul sezon evidențiază faptul că Universitatea reprezintă un simbol al Clujului. Crearea noului concept de echipament sportiv este primul proiect pe care clubul nostru l-a desfășurat în parteneriat cu Universitatea de Artă și Design, Departamentul Design. Acolo predă asist. univ. drd. Iuliu Duma, care are o experiență în design de 20 de ani. Este expert în Graphic Design Technology al României la World Skills International. De patru ani stă la catedra universității pe care a absolvit-o în 2003, însă muncea în domeniu încă din timpul facultății. În permanență urmărește să le transmită studenților că ideile lor pot fi transpuse în proiecte palpabile.

“Eu țin cont de ce se întamplă în lume în domeniul acesta și sunt la curent cu tipurile de proiecte care sunt cel mai des întâlnite în designul grafic. La cursurile mele, temele abordeaza si probleme foarte concrete. Studenții sunt atrași de proiectele în care au de rezolvat o problema concretă, care se regăsește în realitate. Acoperim o gama largă proiecte, iar cei ce au nevoie design sunt entități diverse, companii, organizații, cluburi sportive. Studenții au propus soluții funcționale și estetice inedite pentru, de exemplu, un parc neîngrijit, un cinematograf părăsit, grădinițe și obiective turistice. Eu și colegii mei încurajăm proiectele care pot ajuta comunitățile.”, spune Iuliu Duma.

Profesorul Duma a ajutat-o cu lucrarea de licență pe Ioana Moroșan. Profesorul coordonator al lucrării este doamna Prof. univ. dr. Rodica Alămureanu. Tânăra Ioana Moroșan a împlinit 22 de ani, s-a născut în Vatra Dornei și absolvit facultatea la Cluj-Napoca. Acum își continuă studiile la masterat. Înainte de licență, într-o dimineață, se pregătea să propună profesorului trei teme. O pasionează baschetul, a realizat un proiect pentru ghete de baschet și voia să gândească identitatea vizuală a unei echipe. Așa s-a hotărât să se axeze pe echipamentele de la U-Banca Transilvania. Ulterior, Iuliu Duma a luat legătura cu noi, ne-a prezentat echipamentele, așa că i-am propus Ioanei să conceapă mai multe variante.

“M-am gândit din start la Cluj, pentru că este orașul în care locuiesc acum, în care vreau să locuiesc mai departe şi am zis să fac ceva pentru orașul meu. Când i-am spus domnului profesor Duma propunerea mea pentru licenţă, m-a întrebat «Știi cine a făcut logo-ul de la U?». Eu nu știam. Apoi mi-a spus că se bucură de tema aleasă. Aflând că dânsul l-a făcut am zis că trebuie să aleg alt oraş, altă echipă. Nu mi-a plăcut ideea să lucrez pentru o echipă rivală U, aşa că am rămas la decizia iniţială. Dânsul a fost încantat și ceilalți profesori au fost încântați când m-am dus cu propunerea și atunci așa a rămas. Nu am mai vrut să îmi schimb decizia, cu toate că mai aveam alte două propuneri de teme pentru licenţă.”, povestește Ioana.

Fontul imprimat pe echipamente este gândit chiar de Ioana, care mărturisește că a creat un joc de forme bazat pe litera U. Iuliu Duma o completează și spune că design-ul poate fi interpretat ca o legătură strânsă, a unei echipe importante pentru comunitate, completându-și explicația cu un citat al profesorului Iuliu Hațieganu: “Scopul nostru nu este acela de a crea campioni, ci oameni sănătoşi. Nu record, ci armonie, nu ură, ci camaraderie; nu victorie personală, ci victoria naţiunii; nu speculă, ci jertfă.”

Thumbnail

“Eu i-am propus Ioanei să vă ofere mai multe opțiuni. Ce ați văzut în proiectul ei de licență este cam un sfert din munca ei, iar în spatele variantei finale mai sunt zeci, sute de schițe. Pe lângă conceptul dezvoltat în lucrarea de licență, am sfătuit-o să încerce direcții vizuale inspirate de istorie și etnografie. Așa au ajuns la voi cele trei variante de echipament.”, afirmă Iuliu Duma.

Sub îndrumarea asist. univ. drd. Iuliu Duma, Ioana a oferit două modele de echipamente, acceptate de clubul nostru. Pe primul model sunt prezente turnurile de pe stema municipiului Cluj-Napoca, în timp ce al doilea echipament prezintă o textură compusă din “U”-uri, care face referire la continuitate și la legatura strânsă pe care Universitatea o creează între noi. Pentru că “U” este echipa studenților și a tuturor clujenilor!

Thumbnail
Thumbnail