Antrenorul generației 2006 a clubului nostru, Mihai Racovițan, transmite un mesaj cât se poate de optimist către toți cei care sunt alături de U-BT, fie ei sportivi, antrenori sau părinți.

u-bt.ro: Cum este această perioadă pentru tine? Cum îți petreci timpul acasă?

Mihai Racovițan: E o perioadă greu de gestionat pentru orice persoană activă, așa cum mă consider și eu. Mă bucur totodată că am ocazia să îmi petrec aproape tot timpul alături de familie. Acest lucru nu îl puteam realiza înainte, din cauza programului încărcat pe care îl aveam, eu practicând și meseria de profesor de Educație Fizică și Sport pe lângă cea de antrenor. 

u-bt.ro: Ai două fete, cât de greu este să le țineți în casă?

Mihai Racovițan: Nu este atât de dificil pe cât am crezut la început că va fi. Jucându-se împreuna și având în permanență câte ceva de făcut, ele reușesc să treacă destul de ușor peste aceste zile, fără să ne scoată mie și soției mele, Monica, prea mulți peri albi.

u-bt.ro: Ești antrenorul generației 2006, una care a reușit un bilanț foarte bun la prima participare în European Youth Basketball League, respectiv șase victorii și două înfrângeri. Ați primit chiar un wildcard pentru Play-Off. Cum caracterizezi evoluția în această competiție?

Mihai Racovițan: Această generație s-a remarcat deja pe plan intern, câștigând anul trecut Campionatul Național. Așadar, pot să spun că am preluat o echipă deja formată, cu copii extraordinari, cu care este o plăcere să lucrezi! Pe această cale țin să îi felicit, din nou, pe toți antrenorii care au lucrat cu ei în trecut. 
Așadar, faptul că acești copii au realizat un bilanț atât de bun încă de la prima apariție în EYBL nu reprezintă neapărat o surpriză. Este pur și simplu rodul muncii depuse în orele de antrenament. Nu trebuie, însă, să ne culcăm pe o ureche și să ne mulțumim cu faptul că am primit un wild-card în PlayOff-ul competiției. În meciurile disputate în această competiție, în special în cele două jocuri pe care le-am pierdut, am descoperit multe aspecte pe care trebuie să le îmbunătățim pentru a ajunge acolo unde le spun eu copiilor că vreau să ajungem - în elita baschetului european.

u-bt.ro: În campionatul intern, ați avut o evoluție perfectă până acum, cu un singur meci câștigat la mai puțin de 10 puncte diferență. Ajută la ceva aceste meciuri dezechilibrate, incheiate cu scoruri de genul 122-19?

Mihai Racovițan: Într-adevăr, în campionat nu prea am avut meciuri dificile de disputat până acum. A fost doar acel prim joc la Târgu Mureș, în care încă nu ne cunoșteam prea bine și pe care l-am câștigat la doar la șase puncte. După aceea, cu cât am înaintat în campionat, toate întâlnirile le-am adjudecat la diferențe destul de mari, chiar și peste 100 de puncte, ajungând să câștigăm cu Târgu Mureșul cu peste 30 de puncte, în chiar ultimul joc dinaintea întreruperii competiției. 
Însă nu acest aspect îl urmărim noi la club, ci dezvoltarea jucătorilor. Și, chiar dacă în unele momente ale jocurilor am putut să exersăm lucruri pe care le antrenăm în scopul creșterii individuale a copiilor, majoritatea meciurilor nu ne-au oferit acest prilej. Sunt de părere că aceste jocuri, cu diferențe foarte mari de scor, nu sunt benefice nimănui. Sper ca în viitor, cei care se ocupă de împărțirea echipelor în campionat, să țină cont de faptul că sunt echipe/cluburi care urmăresc să facă performanță și că nu au cum să dezvolte jucători de valoare cu unul sau două meciuri puternice pe an.

u-bt.ro: Ce program au jucătorii de la U 14 in această perioadă?

Mihai Racovițan: Respectăm indicațiile autorităților și practicăm sportul izolați. Astfel, băieții au un program de pregătire fizică, la care se adaugă unele antrenamente cu mingea, cine are posibilitatea să le facă afară, în curte, iar cine nu, în casa. Conducem aceste antrenamente folosind diferite platforme on-line, încercăm să ne menținem și moralul ridicat, provocându-ne la diferite probe, de genul concursuri de gătit, de curățenie etc.

u-bt.ro: Care ar fi, în opinia ta, variantele pentru reluarea /continuarea campionatului, la categoria U14?

Mihai Racovițan: În momentul întreruperii, mai erau de jucat două turnee în cadrul sezonului regulat, urmate de Turneul Final. Din punctul meu de vedere, s-ar putea desfășura aceste jocuri în momentul în care va începe și școala, chiar dacă asta înseamnă că sezonul viitor va trebui decalat. Nu știu, însa, cum ne vor afecta regulile referitoare la distanțarea socială. Baschetul este, totuși, un sport colectiv, în care contactul fizic este prezent în mare parte a timpului...

u-bt.ro: Există un pericol la aceste categorii mici de vârstă ca o pauză mai îndelungată, de cateva luni să spunem, să ducă la abandonarea baschetului de către micii sportivi?

Mihai Racovițan: Nu cred că abandonul sportiv are de-a face cu această întrerupere. Cine își dorește într-adevăr să practice baschetul, o va face indiferent de condiții. Și dacă noi, antrenorii, păstrăm legătura cu copiii, le vom arăta că suntem cu toții în aceeași situație și că ne susținem unii pe alții.

u-bt.ro: Ce mesaj ai pentru sportivii U-BT?

Mihai Racovițan: Mesajul meu este pentru familia U-BT și e foarte clar: Rămâneți optimiști și încrezători! Bucurați-vă de fiecare moment și încercați să vedeți partea plină a paharului, chiar și în această perioadă dificilă! Haide ”U”!